Elo-Välke "Verna"

12.04.1995 - 06.05.2012

"Vernan askeleet tuntuivat oikein tasaisilta ja se kuunteli pieniäkin apuja, joten aloin parin kierroksen jälkeen hymyillen keräämään ohjia ja valmistautumaan raviin. Hetken kuluttua vaihdoin askellajia hieman nopeampaan. Verna oli oikein tasainen ratsastaa, sen ravi oli tahdikasta ja hyvätempoista, ja se kuunteli ratsastajaa erinomaisesti." - Tinja

   Virallinen nimi:   Elo-Välke    Lempinimi:   Verna
   Rotu ja sukupuoli:   suomenhevonen, tamma    Säkäkorkeus:   150cm
   Ikä ja syntymäaika:   22-vuotias, 12.04.1995    Väri:   rautias
   Koulutustaso:   ko: vaA, re: 80cm    Ex-omistaja:   Tuupasuo
   Omistaja:   Ursula Vihlajärvi / Villahaka    Hoitaja:   ei ole

Suomenhevonen parhaassa iässä, meidän maastohumma Verna, on perin taitava koulukonkari, joka taitaa monenmoiset kiemurat. Se on peruskiltti, mutta huonoina päivinään saattaa näyttää pitkää nenää. Tällä kullanmurulla on silti erittäin hyvät käytöstavat, eikä se siis näyki tai muutenkaan uhkaile ketään. Verna on toiminut koko ikänsä ratsastuskoulussa tuntihevosena, ja muutti lukuisien ratsastustuntien jälkeen meille Villahakaan samaan aikaan tallikaverinsa Jylinän kanssa. Verna on taitava ratsu, mutta iän myötä on koulutaso vähän laskenut, nykyinen koulutustaso lienee helppo A.

Hoitaessa tammaa ei tarvitse välttämättä edes pitää kiinni. Ainoa asia mitä Verna tuntuu inhoavan, on satulavyön kiristys. Tosin se kyllä antaa laittaa satulan kiltisti selkäänsä, mutta nimenomaan se kiristysosuus on asia erikseen: tamma näyttää turpoavan ainakin kolminkertaiseksi Vernan vetäessä syvää henkeä ja työntäessään vatsaansa ulos täytetyn ilmapallon tavoin. Yritä siinä sitten kiskoa vyötä kiinni. Ratkaisimme ongelman jatkopalalla, joka auttaa kiristämistä tallissa. Jatkovyö irroitetaan kentälle päästessä ja normaalipituinen vyö kiskotaan kiinni.

Heti kun vain kentälle päästään, näyttää tamma taitonsa. Sillä on kevyt, reipas askellus joka askellajissa, ja muutenkin Verna on hyvin kevyt ratsastaa. Kulmien kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, koska Verna on haka oikomaan ja purnaamaan sisäpohjetta vastaan. Esteillä Verna voi olla hitusen epävarma, ja tarvitsee ratsastajansa ohjausta ja tukea. Kovin korkeita esteitä se ei hyppääkään. Tamma on erinomainen vaellus- ja maastoratsu varmajalkaisuutensa vuoksi, ja pysyttelee tiiviisti laumansa perässä.

Sukujuuret ja jälkeläiset

i: Vaateri
ii: Talvi-Lukko
ie: Minniina

e: Eloisa
ei: Humppa
ee: Aaria-Eerika

Vernalla on yksi jälkeläinen:
sh-tamma Elo-Saima

Tarinakilpailut

15.03.2011 - Heijastus - vaativa A - 2/2
11.12.2011 - Villahaka - helppo B - 3/10

Päiväkirja

15.03.2011 - Heijastus - vaativa A - 2/2
Eilen illalla emäntä oli iltatallin yhteydessä läntänäyt Vernan karsinanoveen hoitajalle muistilapun, jossa hän tiedotti, että ylihuomenna hän lähtisi Vernan kanssa kilpailuihin ja pyysi harjaamaan tamman kisa-aamuna. Verna huomasi sen seuraavana aamuna herättyään ja kiivastui. Hänen mielestään uutinen oli pöyristyttävä. Että näin lyhyellä varoitusajalla emäntä aikoo viedä hänet kisaamaan, mahdotonta. Verna koki, että hänen nuoruudenpäivänsä ovat jo ohi, ja ettei hänellä ole enää mitään mahdollisuuksia suoriutua kouluradoista. -Minun täytyy protestoida, tamma kailotti karsinanaapureille ja alkoi heti punoa suunnitelmaa. Aamuruoat nautittuaan Verna avasi karsinan oven, haukkasi lapun suuhunsa ja repi sen palasiksi. Tämän jälkeen Verna kopisteli ilmoitustaululle, kiskoi kaikki muistilaput irti ja jäi sitten juoruamaan käytävän toiseen päähään tammakerhon luokse. Sitten tamma avasi kaikkien karsinoiden ovet ja ohjasi koko lössin perässään tallin pihamaalle. Vernan johdolla koko lauma hyppäsi lumihankeen, kieriskeli ja innostui laukkaamaan villisti. Kapinoivat hevoset joutuivat kuitenkin kokemaan ikävän käänteen, kun emäntä saapui kylpytakissa kuistille ja huusi riehuville hevosilleen: -Mitä te luulette tekevänne? Kenen idea tämä oli? Miksi te ette joskus voi vain syödä rauhassa ja odottaa kiltisti tallissa ulos pääsemistä? Kyllä minullakin on joskus oikeus vaahtokylpyyn! Sitten emäntä passitti koko lössin talliin. Rangaistuksena karkailusta koko lauma pääsi ulos vasta kahden tunnin päästä. Ja koko loppupäivän koko talli piti mykkäkoulua aina niin kekseliäälle Vernalle.

13.12.2011 - Verna astutettiin tänään Nutulla. Varsa syntyy tammikuussa.

11.12.2011 - Villahaka - helppo B - 3/10
Minä ja Verna olimme molemmat oikein jouluisia. Kaikki kamat olivat sävy sävyyn ja ehkä meillä on samantapainen hymykin... No, kuitenkin, tässä luokassa tehtävänä oli koristella Villahaan tallirakennus. Olin käyttänyt edellisen illan leipomiseen ja rasiassani heilui monta erilaista piparia heppojen nimillä varustettuina. Olin ajatellut ripustaa piparit karsinoiden oviin. Hoidettuani homman raahasin Vernan kanssa pikkuisen joulukuusen tallin eteiseen. Koristelin sen pipareilla ja tallin vintiltä löytämilläni vanhoilla joulukoristeilla. Ihailtuani työtäni ripottelin tallin täyteen joulumieltä ja syötin Vernalle porkkananpalan.

27.11.2011 - Pihlajamäen Pikkujoulut
Pakkaset paukkuu ja valkea on maa, kun Pihlajamäki iloiset vieraat saa, on vuorossa vuotuiset pikkujoulut, unohdettu on esteet ja koulut. On suunnistusta luvassa, ja kompassi on hukassa. Verna ja Uppe matkaan käy, muttei aarretta missään näy. On kuusia mäntyjä, kaniperhe pieni, jäätyneitä pihjalanmarjoja ja murskaantunut sieni. Verna rämpii metsässä ja Uppe haaveilee suuria, mutta lahjaa ei näy, vain suuren männyn juuria. johon ratsukko kompastuu ja mukkelis makkelis lentää Uppe ja Verna huppelis happelis! Kun maassa makaa sekä tyttö että poni, huomaa Uppe kiven takana jotakin. “Voi miten ihana lelu-koni”, Uppe hihkaisee löydettyään lahjan lopultakin. Sijoituimme ensimmäisiksi! Noo, kisassa oli mukana vain kaksi ratsukkoa, mutta voitto se on sekin :') Tallin pitäjä Sofia Sjöholm kehui runoamme: "Ihanan humoristinen ja reipas runo, hymyhuulin sain sitä lukea! Arvosana 9+".

07.11.2011 - Verna muutti Villahakaan yhtäaikaa entisen tallikaverinsa Jylinän kanssa.


>

Ulkoasu ©Uppe | Grafiikat ©Ritva Väänänen | Vernan kuvat ©Riikka Jäntti | Villahaka on virtuaalitalli